03. 11. 2020 Aktuality Čo pre vás robíme

Moodre reči Mýty a fakty o duševnom zdraví

Mýty a fakty o duševnom zdraví v Modre

V období pandémie Covid-19 sme uskutočnili celoslovenský projekt Debaty o duševnom zdraví, do ktorého sa zapojili mnohé komunitné organizácie na Slovensku. Prinášame vám jednotlivé záznamy z neformálnych debát odborníkov s verejnosťou.

Nasledujúca debata sa uskutočnila v Modre v spolupráci s komunitným ateliérom Lýceum, coworking Modra a Presahy, o.z.
Diskutuje: MUDr. Natália Kaščáková, PhD., psychiatrička, psychoterapeutka
Moderátor: Mgr. Gabriel Hrustič, klinický psychológ, psychoterapeut

Mýty o duševnom zdraví dlhodobo ovplyvňujú povedomie celej spoločnosti, formujú individuálny postoj každého z nás k vlastnému duševnému zdraviu, ale aj postoj k ľuďom so skúsenosťou so psychickou poruchou.
Cieľom diskusie MUDr. Natálie Kaščákovej, PhD., psychiatričky, psychoterapeutky a Mgr. Gabriela Hrustiča, klinického psychológa a psychoterapeuta bolo hovoriť najmä o tom, ako mýty o duševnom zdraví dokážu rozprúdiť v spoločnosti debatu o hodnote psychického zdravia.
V diskusii sa dozviete rôzne zaujímavosti z oblasti duševného zdravia a duševných porúch. Vedeli ste napríklad, že podľa výskumov duševné zdravie človeka sa buduje už v prenatálnom období – v tehotenstve ? Alebo, že osamelosť je väčším zabijakom ako kardiovaskulárne ochorenia? Stretli ste sa s mýtom, že lieky na liečbu duševných ochorení menia osobnosť človeka?
Naši odborníci sa spolu pozreli aj na to, ako môže každý z nás reálne pomôcť človeku, ktorý má nejaký psychický problém. Dlhodobý smútok, osamelosť, beznádej… keď nám aj bežné obranné mechanizmy na zvládanie týchto pocitov nepomáhajú prekonať náročné obdobie, je potrebné vyhľadať odbornú pomoc. Viete kde ju hľadať a na koho sa obrátiť?

Celý záznam diskusie, odpovede na tieto otázky a mnoho ďalších užitočných informácií nájdete priamo tu: